Organsko Mitrović

Proizvodi

Naručite sledeće...

Domaća jaja

Jaja domaćih koka koja se hrane pšenicom, kukuruzom i travom. Koke slobodno šetaju našim imanjem. 

Cena: 16 din. / komad

Jaja domaćih koka

Domaće koke I guske

Sremuš

Medveđi luk, sremuš ili divlji luk (Allium ursinum L.) je samonikla biljka za koju možemo reći da je neopravdano zapostavljena. U nekim knjigama o lekovitom bilju uopšte se ne nalazi ili se samo spominje uz beli luk (Allium sativum L.). Sremuš je apsolutni dar prirode, hrana, lek i začin, koji ima blagotvorno delovanje u regulaciji visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, gripa, prehlade i masnoće u krvi.

Čak i stari Rimljani su poznavali lekovitost medveđeg luka, te su mu davali prednost u odnosu na beli luk (Allium sativum L.). Medveđi luk kao glavnu aktivnu materiju sadrži vinilsulfid, a pored njega sadrži i vinilpolisulfid, kao i tragove merkapanta. Pored navedenih stvari, sadrži i vredne minerale, sluzi, šećere. Brojne su koristi medveđeg luka pa se tako on primjenjuje kod povišenog pritiska, kod arterioskleroze, crevnog parazita Oxyuris vermicularis, bolesti jetre, za čišćenje rana i kao lek za pluća. Jako delotvorna je tinktura od listova, kao i tinktura od lukovica medveđeg luka.

Cena: 150 din. / kutija

Pakovanje Sremuša (oko 200 grama)

Kopriva

Pored gvožđa, ostali minerali koje kopriva sadrži su: kalcijum, magnezijum, fosfor i silicijum. Najbogatija je vitaminom C, ali s obzirom da se ne konzumira u svežem obliku, jer može izazvati probleme sa probavnim sistemom, dosta se ovog vitamina gubi termičkom obradom. Preporučuje se blanširanje listova, pri čemu se manje gubi ovaj dragoceni vitamin, a ujedno se vlakna koja žare uništavaju.

Pored vitamina C, kopriva sadrži u značajnoj meri i vitamin A, B2, B5 i K. U izuzetan sastav koprive ulaze i tanini, karoten, lecitin i brojne aminokiseline, belančevine i ugljeni hidrati što je čini lekom za mnoge bolesti, pri čemu ujedno vraća energiju i snagu organizmu i podiže odbrambenu moć imunosistema. Poseduje antibakerijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče i na regulaciju krvnog pritiska.

Stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija ( upala desni i angine), kao i kod oboljenja kao što su ekcem, akne i prekomerno opadanje kose. Kopriva doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, pomaže kod nesanice i nervoze.

Cena: 150 din. / kutija 

Pakovanje Koprive (oko 200 grama)

Čičoka (Jerusalimska artičoka)

Čičoka, u narodu poznatija kao divlji krompir, prepoznatljiva je po velikim žutim cvetovima i visokoj stabljici, koja neretko naraste čak i do tri metra u visinu. Lekari je preporučuju sirovu ili kuvanu, u svakodnevnoj ishrani i to u neograničenim količinama, jer je veoma zdrava.

Posebno se preporučuje dijabetičarima, jer sadrži oligo-fruktozni inulin – rastvorljivi polisaharid oslobođen od skroba, koji neguje dobre bakterije, održava imuni sistem i sprečava nastanak infekcija.

Čičoka je bogata vitaminima A, C i E, koji zajedno sa flavonoidima kao što je karoten blokiraju slobodne radikale i tako štiti od upala i prehlada. Zbog visokog sadržaja kalijuma, melem je za čvrste kosti, a zanimljivo je da je jedna od najbogatijih riznica gvožđa.

Cena: 120 din. / kilogram 

Pakovanje 1 kg

Ljoskavac

Physalis Alkekengi je jedna od mnogobrojnih sorti fizalisa. Poznat je i pod nazivima kineski lampion ili ljoskavac. Spada u porodicu solanacea (kao paradajz, krompir ili patlidžan) i ubraja se u povrće iako se koristi kao voće. Postoje sorte različitih boja, veličina i karakteristika. Alkekengi je jestiva sorta i jede se samo zreo plod, ostatak biljke je blago otrovan.

Plod je narandžasta bobica veličine višnje koja se nalazi u omotacu oblika lampiona. Omotač se ne jede jer je toksičan i na taj nacin štiti bobice od štetočina. Zbog toga je svaka bobica savršeno zdrava. Poraste do visine od oko pola metra. Nije zahtevan sto se tice zemljišta i uspeva na skoro svim tipovima zemljišta a može se uzgajati i u saksijama. Traži dosta vlage. Ukus fizalisa je veoma specifičan i aromatičan ali i osvežavajuće prijatan.

Za razliku od nekih drugih sorti ima kiselkast ukus jer je bogat vitaminom C, ima ga duplo vise nego u limunu. Plod se može jesti svež ili u voćnim salatama, moze se koristiti za pripremu kolača, torti, pita, džemova, kompota i slatka. Može se i sušiti i koristiti kao suvo grožđe. Plod ima i lekovito dejstvo i pomaže u problemima sa bubrezima i bešikom a seme se koristilo za olakšanje porođaja.

Ostali delovi biljke (prvenstveno listovi) imaju lekovito dejstvo ako se pravilno koriste, ali njihova upotreba se preporučuje samo osobama koje znaju šta rade. Koriste se za lečenje urinarnih i bolesti kože, upala, malarije i visoke temperature. Jačaju organizam i leče anemiju. Sadrži vitamin C, vitamin A, vitamine B1, B2 i B3. Zatim fosfor, kalcijum, gvožđe, ugljene hidrate, proteine... Deluje na jačanje imuniteta ali i antibakterijski i spada među jake antioksidanse. UZGOJ Fizalis se lako uzgaja i ne traži mnogo pažnje. Višegodišnja je biljka i Alkekengi je nešto otporniji od Peruviane, koren prezimljava i do -23°C. U prirodi se razmnožava i rasejavanjem semena. Može se sejati direktno, ali mnogo je efikasnije ako se prvo uzgaja rasad pa se presadi na stalno mesto kad poraste oko 10 cm. Bitno je samo posejati ga prve godine što pre u proleće kako bi stigao da sazri do mraza, jer vegetacija moze potrajati i 5 do 6 meseci. Seje se identično kao paradajz ili paprika. Seme niče za 15-30 dana. Nema prirodnih neprijatelja i ne napadaju ga bolesti.

Cena: 200 din. / sadnica

Plod

Sadnica (Ljoskavac)

Malina

Malina nam pokazuje da ovo voće ima izuzetnu hranljivu vrednost koja se ogleda u odnosu sadržaja šećera i kiselina, posedovanju visoke količine pojedinih minerala, vitamina, kao i da ima veliki broj prirodnih antioksidanasa, koji sprečavaju razvitak mnogih bolesti i poremećaja u organizmu. Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, treba svakoga dana konzumirati 100-150 grama svežeg ploda maline.

Prosečan hemijski sastav maline:

SADRŽAJ VODE (%) 85 SADRŽAJ KISELINA (%) 0,8-2 SADRŽAJ ŠEĆERA (%) 4,7-9,5 MAGNEZIJUM(mg/100g) 22 KALCIJUM(mg/100g) 40 KALIJUM(mg/100g) 224 NATRIJUM(mg/100g) 10 VITAMIN C (mg/100g) 20 

Cena: 300 din. / 500 grama

Malina

Kupina

Kupina Zbog svojih nutritivnih vrednosti i kompleksnih sastojaka, kupine dobro deluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa. Kupine sadrže dijetalna vlakna koja poboljšavaju rad probavnog trakta i kardiovaskularnog sistema.

Ovo bobičasto voće reguliše nivo šećera i nivo lošeg holesterola u krvi. Unoseći sve više kupina, smanjujemo rizik od raznih bolesti srca. Galusna kiselina u kupinama je antivirusni antioksidans koji se koristi za lečenje psorijaze i hemoroida. Ova voćka sadrži kumarinsku kiselinu koja smanjuje rizik od raka želuca.Takođe, sadrži antocijan koji onemogućava rast i širenje tumorskih ćelija i tako pobeđuju u borbi protiv raka kože i raka pluća.

Cena: 360 din. / kutija kilogram

Kupina

Šumske jagode

Šumske jagode sa proplanaka sela Đurisela u ponudi od nedelje. 

Cena: 1.200 dinara / kilogram